9 Kasım 2010 Salı

Televizyon Kartı

Yıl 2010 Kasım ayı Windows 7 çıkalı 1 sene oldu ve XP 9 yaşında. Uzatmayayım babamın bilgisayarında TV Tuner kartı var ve TV izlemek istiyorum dedi. Bilgisayarını daha yeni ayarlamıştım ve Win 7 için gayet uygun bir konfigürasyon vardı XP'yi her ne kadar sevsemde MS-DOS Win 3.1, 95, 98 SE nereye gittiyse maalesef XP'de o malum yere gidiyor.
Şimdiden programlar XP ile sorun çıkartmaya başladılar bile, bu da Win7'nin yolunu açıyor.


Bahsi geçen bilgisayarın üzerinde BT878 chipsetli Philps Tuner bulunuyor. Ürünü bir çok arama neticesinde bir çok firmanın adı altında çıkıyor. Bu ürünü Win 98'den beri tanıyorum o zaman da AverMedia, PixelView, ProView gibi sürücü ve yazılımlarıyla da sorunsuz çalışıyordu, sanırım genel bir üreticiye firmalar isteklerine göre marka yaptırıyorlar.

Televizyon yayınları halen ülkemizde analog olarak normal antenler veya kablo/uydu aracılığıyla alınabiliyor bu sebeple bu kart yayın almaya uygun ama Win 7 için yazılımı çok büyük dert.

TV Tuner kartını Windows'un tanıması için öncelikle Sürücüleri ve Arayüz yazılımı gerekli.
Ama Win7 her iki noktada yardımcı olmuyor. Üreticiler ise bu ürüne uzun zaman önce destek vermeyi bırakmışlar. Denediğim hiç bir sürücü başarılı olamadı. Bilinmeyen donanım olarak sürekli başa döndüm.

Ürünü belirli bir marka altında yükleyemedim bu yoldan çıkış yoktu ama başka bir yol daha var.
Bu ürün BrookTree 8x8 ve Philps Tuner gibi oldukça tanınmış iki chip set kullanıyor. Hemen hemen bu varyasyondaki tüm tv kartları bu chip setleri kullanıyor. Bu ana bileşenlerin yazılımını bulmam bu kartı bir şekilde çalışmamı sağlayabilir.

Aramalarımda bu bileşenleri üreten firmanında bu ürünlere yeni sürücü çıkartmadığını gördüm ama başka birileri bu bileşenler için universal sürücü desteği veriyordu.

Sourceforge açık kaynak kodların paylaşım kaynağı ve bir grup, bu bileşen için tüm BT8x8 serisi ve bir çok Tuner'a uygun sürücüleri destekliyorlar.
Eğer kendi tv kartınızdaki bileşenleri bilmiyorsanız BT SPY ile daha detaylı analizde bulunabilirsiniz.
Bu aşamaya kadar geldiyseniz %50'den fazlası hallolmuştur. Windows sürücülerinizi tanıdıysa (bende bir görüntü bir de ses aygıtı olmak üzere 2 aygıt eklendi) ve hiç bir hata mesajı görüntülenmedi. (herşeye rağmen yinede yükleyemediyseniz okumaya devam edin)

Şimdi yapmamız gereken
Bu adresten DScaler TV Viewer'ı indirmek. Bu yazılım bize sürücüden gelen verileri TV yayını haline çevirecek (teknik olarak***) TV Görüntüleme yazılımımızda açık kaynak kodlu ve çok kapsamlı içinde görüntü işleme aygıtlarının geniş bir listesi mevcut ayrıca TV, Kayıt, Teletex, Radyo vb bir çok eklenti dahil. Bu aşamada şanlıysayız biraz çaba sarfederek görüntü ve ses elde edebilirsiniz.

DScaler çok geniş kapsamlı bir uygulama tüm ayarlamalarınız tamamsa profili saklamak için bir dosya ismi seçip bunu parametre olarak giriyoruz.

Örneğin kısayol olarak "C:\DScalar\DScalar.exe" televizyon

Artık DScalar yaptığınız tüm değişiklilkeri bu profile ekleyecektir.

***DScalar için çok kapsamlı demiştik. Normalde sürücüler kurulduktan sonra aygıt ismini seçerek devam ediyoruz ama olurda sürücüyü kuramazsanız DScalar donanıma sürücü olmadan dahi ulaşabiliyor. Biraz daha karmaşık ve birazda deneme yanılma ile donanımınızı DScalar ile direkt olarak çalıştırabilirsiniz.

Son Notlar:
+Bu yazı pratik bilgi verme amaçlı düzenlenmiştir ilerde tekrar revize edilecektir.
+Türkiye için ülke kodu 90 yayın türü Pal B/G yayın bant aralığı için Germany (aynı sekme aralığı) kullanılmaktadır.
+Öncelikle görüntü almaya uğraşın görüntüyü alırsanız buraya kadarını sabitleyip sese öyle geçin. Ses için bir çok kombinasyon mevcut sesi direkt alabileceğiniz gibi TV kartından CD veya Line In girişine aktarabilirsiniz bu durumda kayıt içinde aynı girişi Windows'tan seçmeniz gerekmekte.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder