9 Kasım 2010 Salı

En iyi açık kaynak yazılımlar

Açık Kaynak Kod nedir ?
Bilgisayar yazılımları özel bir dil/kodlama sistemi ile oluşturulur. Bu süreç zahmetli ve uzundur. Program geliştiricisi bir kişi veya bin kişi olabilir. Her üretilen programın az çok bir değeri vardır. En iyi bilinen paralı yazılım Windows, Microsoft tarafından geliştirilmekte ve satılmaktadır.Bu kodların telif hakkı Microsoft'a parasıda ceplerine girmektedir :) bu kodlara hem ulaşmak yasak hem de çok zordur. Çünkü üretici firma bu kodları program haline getirince artık sadece çalıştırılabilir hale gelmektedir.
Açık Kaynak Kod ise yine kişi veya kişilerce geliştirilen ama bu kodları herkesin görmesine/ incelemesine/ müdahelesine izin veren topluma açılmış bir projedir. Neredeyse hepsi ücretsizdir ve ucu açıktır. Verilen desteğin kesilmesi veya başka bir platforma taşınması sorun değildir.



Ubuntu
Linux dagitimlarinin kullanimi basit olan varyasyonlarindan birisidir. Surucu destegi nispeten genis ve bir cok kullanilsli surumu mevcut. Windows icinden kurulum araci ile cok basit ve zahmetsiz linux kurulumu yapabilirsiniz ayni program ekleyip kaldirir gibi daha sonra kaldirabilirsiniz.


VLC Media Player
Bilinen görüntü/ses formatlarının hemen hepsini destekliyor, üstelik eksta codec yükleme gereğide yok. Temiz bir kurulum ve stabil çalışması üstüne sistem kaynaklarını yormayıp bir çok eklentiye izin vermesiyle madalya hakeden bir yazılım.

Open Office / Libre Office
Açık kaynak kodlu ofis paketi bilinen en yakın yazılım (Microsoft Office)
Artık yeni sürümleriyle kullanımı çok sevdiğimiz MS Ofis görünümüne bürünmüş. MS ara yüzü bozdukça OO güzelleştirdi İçerisinde tüm gerekli yazılımlar mevcut Metin Belgesi Düzenleme, Hesap Tablosu, Sunum Aracı, Çizim Aracı, Veritabanı, Formül paketleri var. Kısacası yok, yok

Gimp
Çok gelişmiş 2 boyutlu resim düzenleme yazılımı bilinen en yakın yazılım (Photo Shop)
Çok gelişmiş filte, layer ve bir çok çizim aracını destekleyen profesyönel bir yazılım. Kullanımı kendi katagorisi içerisinde oldukça kolay

Media Coder / Hamser Video Convertor
Medya çevirme aracı bilinen en yakın yazılım (Media Player / Media Convertor)
Görüntü ve ses akışlarını diğer formatlara çevirmeye yarıyor.

Diğer açık kaynak kodlu yazılımlar
NotePad++, Blender 3D cizimler icin (3d Max, Lıghtwave)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder